Festival Nederlandse Lied

Geschiedenis
In 1995 bestaat Grachtensmart 5 jaar en zo'n eerste lustrum moet natuurlijk worden gevierd met het meezing-feest "Gedeelde smart is halve smart". Een klein aantal Utrechtse koren wordt als gast uitgenodigd en we studeren gezamenlijk een speciaal hiervoor door Menno Wolthers gecomponeerd lied in. Het lustrumfeest is een groot succes! Utrechts Nieuwsblad verschijnt met een paginagrote foto en een lovend artikel.
Kort na deze happening wordt Grachtensmart benaderd door TilvoliVredenburg (toen: Vredenburg) en valt het besluit om voortaan samen het jaarlijks Festival Van het Nederlandse Lied te organiseren. Hiermee krijgen amateur-koren ook een professioneel podium.

Het heden
Nog steeds blijkt de formule een groot succes: Een breed aanbod aan liedjes, van pop tot smartlap, van klassiek tot modern. Kleine koren, grote koren, duo's en solisten: iedereen is welkom zich op het podium aan een groot publiek te presenteren. Het festival trekt jaarlijks ruim 3.000 bezoekers. Het festival is de stad ´ontstegen´ en deelnemers komen inmiddels uit alle windstreken van het land: van de Harlinger Huusvrouwen tot Shantykoren van Varseveld tot Arnemuiden, van Amsterdam tot Groningen, iedereen zingt mee. De enige eis die wordt gesteld is de taal. Alle liedjes moeten in het Nederlands worden gezongen. Of het nu hertalingen zijn van Jan Rot, of een lied van Blöf of Borsato. Allemaal prima. Uiteraard zijn de oudere zeemansliedjes ook nog steeds te horen. Van 12 uur 's middags tot 's avonds in de late uurtjes presenteert elk koor zich tijdens een 15 minuten durend optreden. Afwisselend mee kunnen zingen en luisteren naar liedjes. Voor het publiek is het een feestje.

Formule
Het festival begint om 12.00 uur en loopt door tot ongeveer 22.00 uur. Tijdens dit evenement krijgt elk ingeschreven koor 15 minuten de gelegenheid zich te presenteren. Op deze manier ziet het publiek de hele dag door vele koren langskomen.

Kosten
De sfeer tijdens het festival is uiteraard onbetaalbaar en daar wordt dan ook niets voor in rekening gebracht.
TivoliVredenburg bepaalt de hoogte maar probeert de kosten tot een minimum te beperken. Al enkele jaren kost de deelname drie euro per persoon met een maximum van 60 euro per koor. Voor dit luttele bedrag kun je de hele dag genieten van optredens van alle koren in een heerlijke gezellige sfeer en zelf optreden op een officieel podium met professionele belichting en geluid.
Het Festival vindt ieder jaar in het najaar plaats. Dit jaar zal het festijn plaatsvinden op 6oktober 2018.

 

Locatie
Het Festival Nederlandse Lied is inmiddels niet meer weg te denken in TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11, 3511 WC Utrecht
Telefoon: 030 760 6777.