Flashmob

Als promotie voor het aankomende smartlappenfestival is Grachtensmart gevraagd mee te werken aan een flashmob.

Podium Oost september 2019

Festival Nederlandse Lied 2019

Amersfoort smartlappenfestival 2019

Paradiso 2019

Altijd bijzonder om op hét pop-podium van Nederland te staan waar zoveel beroemde internationale grootheden ons voorgingen.

Festival Nederlands Lied 6 oktober 2018

We kunnen terugkijken op een ongelooflijk geslaagd festival. De hele dag een volle zaal met publiek, dat de ene keer stilletjes luistert naar de koren die zich presenteren en het volgende moment gezellig mee zingt.

Meer dan 20 koren hebben zich op het professionel podium van Cloud9 van Tivoli Vredenburg laten zien en horen, kortomeen feest. Volgend jaar weer !

 

 

Smartlappenfestival Amersfoort 2018

Gedurende de dag trokken de wolken weg en schijnt er een vrolijk lentezonnetje. Het mooiste optreden hebben we bewaard voor het laatst. Tussen de kademuren klinken onze smartlappen tot ver in het publiek. Als toegift zingen we voor Meike, die voor de laatste keer ons dirigeert, het prachtige arrangement 'Ik hou van jou'.

Een heerlijke sfeer en een goede organisatie, daar in Amersfoort. Tot volgend jaar.

Bartholomeus Gasthuis

Minstens éénmaal per jaar treedt Grachtensmart op in een verzorgingshuis. Dit keer zijn we op zondag 18 februari jl. te gast in het Bartholomeus Gasthuis.

Altijd heerlijk om te zingen in een volle zaal waar veel mensen alle liedjes mee proberen te zingen. Zeer dankbaar.

 

Paradiso 2018

Wat een heerlijk festival is dit toch altijd. Een mooi optreden vooral het laatste liedje 'Ik hou van jou' wordt door de zaal zeer gewaardeerd.

Helaas hebben we daar geen opname van.

Onthulling gedenkteken voor Rijk de Gooyer

Vrijdagmiddag 27 okt om 15:00 uur is er voor niemand minder dan Rijk de Gooijer een gedenkteken onthuld. Het gedenkteken hangt bij het voetgangersbruggetje over de sluis van Weerdsingel, tegenover zijn geboortehuis.

De gemeente Utrecht heeft Grachtensmart gevraagd om voor de muzikale omlijsting te zorgen. 

Dat hebben we natuurlijk met liefde gedaan. Als ik boven op de dom kom.... een klassieker van niemand minder dan Rijk.

Lees meer>>

 

Meezingen tijdens Festival van het Nederlandse Lied

Zaterdag 23 september 2017 zit Cloud9 van Tivolvredenburg weer de hele dag vol. De zaal is gevuld met liefhebbers van het Nederlandstalige lied. Zoals elk jaar organiseert Grachtensmart  het Festival van het Nederlandse Lied, gefaciliteerd door TivoliVredenburg die dit pareltje elk jaar weer een podium wil bieden.

Een bijzonder moment is er voor de dirigent van Stem des Volks, Paul Krijnen. Uit handen van de burgemeester ontvangt hij de stedelijke onderscheiding voor al zijn verdiensten als dirigent in de stad Utrecht.

Paul treedt ook elk jaar met meerdere koren op tijdens het festival. Al meer dan 25 jaar is hij dirigent van Stem des Volks. 

Verder dit jaar veel nieuwe koren die het festival hebben ontdekt en zich graag willen presenteren.

De band Trio 2000 die vorig jaar het festival afsluit, is ook dit jaar uitgenodigd. Zanger Pierre van Duijl weet aan te sluiten bij de sfeer van de dag en past zijn liedjes hierop aan. Tot in de late uurtjes blijft de zaal bruisen.

 

Ook dit jaar kunnen we terugkijken op een ontzettend geslaagd festival.

 

Geschiedenis

Sinds 1996 organiseert Grachtensmart samen met TivoliVredenburg het Festival van het Nederlandse Lied. Een lange traditie!

Het succes van het festival is te danken aan de diversiteit van de optredens. De enige eis die wordt gesteld is de taal. Alle liedjes moeten in het Nederlands worden gezongen. Of het nu hertalingen zijn van Jan Rot, of een lied van Blöf of Borsato. Allemaal prima. Uiteraard zijn de oudere zeemansliedjes ook nog steeds te horen. Van 12 uur 's middags tot 's avonds in de late uurtjes presenteert elk koor zich tijdens een 15 minuten durend optreden. Afwisselend mee kunnen zingen en luisteren naar liedjes. Voor het publiek is het een feestje.

 

 

Burgemeester van Zanen reikt penning uit aan Paul Krijnen
Burgemeester van Zanen reikt penning uit aan Paul Krijnen

 

Buurtfeest 2017

De spits wordt dit jaar afgebeten met het optreden van Grachtensmart. Altijd hartverwarrend. En het koor laat zich niet intimideren door een buitje. Dat blijkt.

Tijdens de middag drijven nog een aantal stevige buien over, maar tijdens de afsluitende maaltijd is het droog en wordt er weer aan lange tafels aangeschoven bij de buren.

 

Smartlappenfestival Amersfoort

8 april 2017

Wat een fantastische organisatie!

Onder begeleiding van vrijwilliger Ron worden we naar de verschillende podia geleid.In de prachtige oude binnenstad is het gezellig druk.

Een kleurrijk schouwspel, waar rood/zwart toch wel de overhand heeft. Speciaal dank aan dirigent/pianist Anne Luc die als invaller voor Meike rent van podium naar podium om zowel ons als zijn eigen koor Nooit meer eenzaam te kunnen begeleiden.

Grachtensmart gaat SOLO

Pareltjes

Op 12 maart 2017 gaf Grachtensmart een uniek concert. Grachtensmart gaat solo.

Een heel concert met alleen maar pareltjes (van smartlappen). Het koor bleef op de achtergrond. De solisten kregen alle ruimte te stralen op het podium. Voor veel solisten de eerste keer als solist. Dat de zenuwen dat zichtbaar zijn is dan ook logisch.

 

Wunderbaum en Grachtensmart

Utrecht, februari 2017

'We doen het zelf wel" is de titel van de voorstelling van Wunderbaum. Een voorstelling waar het publiek een belangrijke rol speetl rondom de hoofdpersoon Desiree. Grachtensmart komt tevoorschijn in het slotakkoord van de voorstelling en als participant in de zaal.

 

Na de voorstelling zingt Grachtensmart in Zindering, als onderdeel van het Smartlappenfestival. Als vanouds natuurlijk heerlijk meezingen met smart. Zingen helpt en gedeelde smart is halve smart.

CD Het verdriet van Utrecht uitverkocht

Mijn schele Miep, Weesfiets en Plompetorengracht. Inmiddels bekende Utrechtse smartlappen. De CD van dit Verdriet van Utrecht is helaas uitverkocht. De smartlappen zijn uiteraard nog steeds te beluisteren via deze links:

Mijn schele Miep (winnaar van de wedstrijd 'Utrechtse smartlap')

Weesfiets

Plompetorengracht

 

Presentatie Mijn schele Miep tijdens Nieuwjaarsreceptie

Op 2 januari tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Utrecht heeft Grachtensmart de eerste echte Utrechste smartlap aan de burgemeester aangeboden. Het was een bijzonder moment om als eerste koor de aftrap te mogen doen in de verbouwde schouwburg.

Mijn schele Miep is uit drie genomineerde liedjes verkozen tot de beste Utrechste smartlap. 

 

Jan van Zanen nam de bureau-versie van de smartlap met veel genoegen in ontvangst. Met zijn eigen woorden "ik word vrolijk van smartlappen". 

Nou, Grachtensmart ook. Dat is precies de bedoeling van smartlapoen.

 

De hele speech van Jan van Zanen is via DUIC terug te lezen.

Mijn schele Miep is eerste echte Utrechtse smartlap

Veel beelden zijn er nog niet maar via de sociale media is toch al een filmpje de wereld in geslingerd.

Met de burgemeester op de voorgrond zingt Grachtensmart nog een keer het winnende lied, Mijn schele Miep van Herman van Tongerloo.

In een bomvolle Cloud9 in TivoliVredenburg werd het een prachtige slotnoot van 25 jaar Grachtensmart.

 

Festival van het Nederlandse Lied: Wie is de winnaar?

Zaterdag 3 oktober was het weer zover. Het jaarlijkse Festival van het Nederlandse Lied, georganiseerd door Grachtensmart en gefaciliteerd door TivoliVredenburg.

Dit jaar stond het festival in het teken van "Het verdriet van Utrecht", de wedstrijd die Grachtensmart heeft uitgeschreven om de eerste heuse Utrechtse smartlap te vinden. De winnende smartlap wordt aan de stad cadeau gedaan. Dat allemaal tijdens het festival. De burgemeester Van Zanen nam met veel genoegen de nieuwe smartlappen (met een gedicht) in ontvangst. Vervolgens heeft hij de winnaar bekend gemaakt.

Als eerste is geëindigd Mijn schele Miep van Herman van Tongerloo. De tweede prijs is gegaan naar Annette de Haas met Weesfiets en derde is geworden Plompetorengracht van Gijsbert van der Linden.

Burgemeester maakt winnaar bekend

Met nog slechts 2 weken te gaan schenkt ook het AD aandacht aan de wedstrijd. Wie de winnaar wordt zal onze burgemeester, Jan van Zanen, op 3 oktober a.s. tijdens het Festival van het Nederlandse Lied bekend maken.

Ook u kan uw stem uitbrengen op een van de drie genomineerde smartlappen van 'Het verdriet van Utrecht'.

Stemmen kan nog tot 2 oktober via de website.

Drie genomineerde smartlappen te horen op Dom-carillon

Dom-beiaardier neemt CD in ontvangst

Utrecht, september 2016

Amsterdam en Rotterdam hebben 't, maar Utrecht mist nog een heuse eigen smartlap. Grachtensmart wilde daar ter gelegenheid van haar 25 jarig bestaan verandering in aanbrengen en schrijft een wedstrijd uit om de stad Utrecht een smartlap cadeau te kunnen doen. Drie liedjes zijn genomineerd. Welk van deze drie de winnaar wordt, wordt bepaald door het Utrechtse publiek.

Als start van de promotie van dit 'Verdriet van Utrecht' overhandigt de voorzitter Jozef Hornmann op 12 september de eerste CD aan de Dom-beiaardier, Malgosia Fiebig. Zij zal de drie genomineerde liedjes op het Dom-carillon ten gehore brengen. Onder applaus krijgt Fiebig ook 'De tranen van 25 jaar Gachtensmart' overhandigd.

Om 11.00 uur speelt Fiebig de drie smartlappen op het carillon.

 

Op 3 oktober tijdens het Festival van het Nederlandse Lied zal de winnaar door de burgemeester bekend worden gemaakt.

 

Op 26 september en 3 oktober om 11.30 uur zullen de genomineerde smartlappen opnieuw op de Dom te horen zijn.

 

Mijn schele Miep

 

 

De volledige tekst kunt u lezen door op het document te  klikken.

mijn_schele_miep.pdf

 Weesfiets

 

De volledige tekst kunt u nalezen door op het document te klikken.

weesfiets.pdf

Plompetorengracht

 

De volledige tekst kunt u lezen door op het document te klikken.

 

plompetorengracht.pdf

Grachtensmart zoekt nieuwe Utrechtse smartlap

Volgend jaar bestaat het Utrechtse Grachtensmart koor, vertolker van smartlappen en levensliederen, 25 jaar. Dat wil het koor niet ongemerkt voorbij laten gaan. Natuurlijk zullen ze dat samen vieren. Maar ook de stad gaat het merken.

Allereerst schrijft Grachtensmart een wedstrijd uit voor de beste Utrechtse Smartlap. De stadsdichter Ingmar Heytze deed jaren geleden al eens een oproep . Een smartlap is ‘een rijkelijk met sentiment geladen levenslied’. In een Utrechtse smartlap zal het moeten gaan over het Utrechtse lief en leed. Koordirigent Meike Veenhoven maakt zo nodig muziek bij de tekst en bewerkt het lied voor het Grachtensmart koor. De drie beste worden in 2015 gezongen op het Festival voor het Nederlandse Lied en daar wordt, samen met het publiek, de nieuwe Utrechtse Smartlap gekozen.

Dit jaar wordt het festival gehouden op 4 oktober a.s. in Tivoli/Vredenburg. Er treden meer dan 30 koren op. Zij worden door middel van flyers uitgenodigd om volgend jaar mee te strijden.
Maar Grachtensmart vraagt bredere aandacht voor deze wedstrijd en roept iedere lezer op om mee te doen en een lied in te sturen, met of zonder muziek!

Inzenden kan tot 1 januari ’15. Mail uw tekst, bladmuziek of ingezongen mp3 naar conny.vander.velden@gmail.com.