Welkom

Drie genomineerde smartlappen

Begin juli is het zover. De drie genomineerde smartlappen gezongen door Grachtensmart te beluisteren via deze website. Wil je alvast de teksten lezen van de drie genomineerde smartlappen? Dat kan.

Stemmen kan ook. Ga naar Kies Utrechtse smartlap >>.

 


 

Grachtensmart nomineert 3 smartlappen

 

Het Jubeljaar 2015 is begonnen met een wedstrijd die Grachtensmart heeft uitgeschreven. Deze wedstrijd leidt tot de eerste echte Utrechtse smartlap. Blijkbaar hebben veel mensen zich aangesproken gevoeld. Uiteindelijk zijn er 34 inzendingen door de commissie beoordeeld. De inzending moest in elk geval voldoen aan twee criteria. Zo moet het lied, zonder enige twijlel, over Utrecht gaan en het lied moet de kenmerken bevatten van een smartelijk levenslied. De drie genomineerde liedjes zijn (in willekeurige volgorde):

 

Plompentorengracht geschreven door Gijsbert van der Linden

Schele Miep van de hand van  Herman van Tongerloo en

Weesfiets door Annette de Haas.

 

De drie genomineerde nummers worden nu voorzien van muziek (indien nodig) en gearrangeerd voor Grachtensmart.

Tijdens enkele voorrondes in de verschillende wijken zal het Utrechtse publiek gelegenheid krijgen mee te stemmen. De winnaar zal worden gekozen tijdens het Festival van het Nederlandse Lied op 3 oktober van dit jubeljaar.

 

 


 

Live interview Radio M

In 2015 bestaat Grachtensmart 25 jaar. Tijd voor de eerste echte Utrechtse smartlap. Wie meldt zich. Wie doet mee aan de wedstrijd?

Beluister het interview op Radio M van 2 december 2014 tijdens het programma Aan tafel.


 

Grachtensmart zoekt nieuwe Utrechtse smartlap

Volgend jaar bestaat het Utrechtse Grachtensmart koor, vertolker van smartlappen en levensliederen, 25 jaar. Dat wil het koor niet ongemerkt voorbij laten gaan. Natuurlijk zullen ze dat samen vieren. Maar ook de stad gaat het merken.

Allereerst schrijft Grachtensmart een wedstrijd uit voor de beste Utrechtse Smartlap. De stadsdichter Ingmar Heytze deed jaren geleden al eens een oproep . Een smartlap is ‘een rijkelijk met sentiment geladen levenslied’. In een Utrechtse smartlap zal het moeten gaan over het Utrechtse lief en leed. Koordirigent Meike Veenhoven maakt zo nodig muziek bij de tekst en bewerkt het lied voor het Grachtensmart koor. De drie beste worden in 2015 gezongen op het Festival voor het Nederlandse Lied en daar wordt, samen met het publiek, de nieuwe Utrechtse Smartlap gekozen.

Dit jaar wordt het festival gehouden op 4 oktober a.s. in Tivoli/Vredenburg. Er treden meer dan 30 koren op. Zij worden door middel van flyers uitgenodigd om volgend jaar mee te strijden.
Maar Grachtensmart vraagt bredere aandacht voor deze wedstrijd en roept iedere lezer op om mee te doen en een lied in te sturen, met of zonder muziek!

Inzenden kan tot 1 januari ’15. Mail uw tekst, bladmuziek of ingezongen mp3 naar conny.vander.velden@gmail.com.


 

page loading